Selecteer een pagina

Wanneer jouw lichaam je iets te vertellen heeft zal het zich kenbaar maken via signalen zoals, klachten, pijn of ziekte. Op het moment dat je besluit om in te tappen op de wijsheid van het lichaam door contact te maken met deze signalen kun je ermee communiceren. En ontdek je wat jouw lichaam jou te vertellen heeft, waardoor heling kan plaatsvinden. Je gaat niet langer op zoek buiten jezelf, maar in en met jezelf. Je wordt je eigen dokter.

In jezelf liggen de antwoorden

Je lichaam heeft een celgeheugen. Dit betekent dat alle ervaringen in het lichaam liggen opgeslagen. Bepaalde ervaringen die intens, gevaarlijk of traumatisch waren slaan zich ook op in het lichaam. Als deze niet juist verwerkt worden, ontstaan blokkades. Dit kan gebeuren als je iets meemaakt wat je op dat moment niet kunt voelen, omdat er geen ruimte voor is of omdat het teveel is. De energiestroom raakt geblokkeerd, waardoor de balans in het lichaam verstoord raakt. Op langere termijn zal dit problemen veroorzaken zoals pijn, stress, klachten of ziekte. Door contact te maken met de signalen die het lichaam geeft, komen de opgeslagen ervaringen naar voren. Ze worden gezien, gevoeld en de energiestroom wordt weer hersteld. En pijn, stress, klachten of ziekte verdwijnen.

Hoe maak je contact met de opgeslagen ervaringen?

Als je klachten, pijn, stress of ziekte hebt en je wilt contact maken met de verloren ervaringen vraagt het van je om:

1. In je lichaam te komen

2. Tot volledige ontspanning te komen

3. Tijd beschikbaar te maken

4. Geduld te hebben

5. Zelfliefde te ontwikkelen

6. Alles in jezelf te (onder)zoeken

1. In je lichaam komen

Intense, gevaarlijke of traumatische ervaringen leiden tot dissociatie van het lichaam. Dit is een natuurlijke reactie om jezelf veilig te stellen. Dissociatie van het lichaam betekent dat je bepaalde delen van je lichaam niet meer echt voelt. Dat je er niet echt mee verbonden bent gedurende de dag. Dit gebeurt vaak geheel onbewust en ontdek je, op het moment dat je met ieder lichaamsdeel weer bewust contact gaat maken. Op deze plekken of eromheen ontstaat vaak dan ook de pijn, klacht of ziekte. 

Het is belangrijk om weer contact te maken met je lichaam. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedere dag een volledige bodyscan doen. En af te tasten waar je minder gevoel hebt of juist spanning ligt opgeslagen. Zo leer je iedere dag je lichaam beter kennen en ontdek je welk deel om aandacht vraagt. Daarna kun je contact gaan maken met dat deel en daar langere tijd bij blijven door alleen maar aanwezig te zijn en te voelen. Dit vraagt focus, tijd en aandacht. 

2. Tot volledige ontspanning komen 

We zijn zelden echt diep ontspannen. De maatschappij gaat nou eenmaal door en weinig mensen nemen een aantal keer per week of iedere dag de tijd om echt een uur helemaal niets te doen. Dus ook geen tv te kijken of te eten, maar echt zijn met jezelf zonder na te denken over wat je allemaal nog te doen hebt. 

Op het moment dat je besluit om iedere dag een uur niets te doen ontdek je al snel dat je nog best gespannen bent. En dat je nog veel dieper kan ontspannen dan je werkelijk dacht. Probeer het maar eens uit. En wat ga je dan allemaal voelen?

3. Tijd beschikbaar maken 

Tijd is nodig om contact te maken met je lichaam. En niets doen is nodig om tot volledig ontspanning te komen. Hoeveel tijd heb jij voor jezelf beschikbaar?

Je kan in de ochtend beginnen met een moment voor jezelf op de bank of in bed met een kopje thee. Neem maar eens de tijd om rustig aan een kopje thee te drinken en nog eens 20 minuten te mediteren. En na de lunch en het avondeten ook nog eens 20 minuten. Jij bent belangrijk en zult zelf tijd voor jezelf moeten maken. Een ander doet het helaas niet voor je.

4. Geduld hebben 

Geduld is een medicijn. Vertraag, stel vragen en wacht geduldig op het antwoord. Maak niet direct een besluit, maar neem 3 dagen de tijd om te ontdekken of bepaalde keuzes voor jou wel juist zijn. Ongeduld leidt tot overeten, altijd maar bezig zijn, naar je telefoon grijpen, tv kijken, veel sporten etc. Zo ontdek je dan ook nooit wat de signalen van jouw lichaam je te vertellen hebben. 

Om echt tot antwoorden te komen en jezelf te helen heb je geduld nodig en zal je moeten vertragen. 

5. Zelfliefde ontwikkelen

Zo cliché altijd die zelfliefde. Ik heb het lange tijd weggewuifd. Maar het is nodig om met alle liefde te kijken naar jezelf, je pijn, je klachten of ziekte. En je lichaam te bedanken dat het er is om je iets duidelijk te maken. Hoe vervelend dit ook mag zijn. 

Het pad van heling begint bij zelfliefde. Hoe meer zelfliefde je ontwikkelt hoe meer liefde je ook hebt voor je medemens. Ongeacht wat ze doen of wat ze je hebben aangedaan. Leer houden van je lichaam, van je verleden, van je gekke trekken, van wat je doet, ook van je fouten van alles.  

6. Zelfonderzoek

En dan kun je gemakkelijk komen tot zelfonderzoek. Stop je met lezen, stop je met zoeken naar informatie op internet of advies van artsen en keer je volledig naar binnen om tot antwoorden te komen. In contact met je lichaam, in ontspanning, met geduld en met zelfliefde ontdek jij wat je nodig hebt om tot heling te komen.

Je kunt beelden, gevoelens, herinneringen of inzichten krijgen die jou zelfhelend vermogen activeren, waardoor klachten, pijn of ziekte verdwijnen. Je communiceert met de wijsheid van lichaam en ziel. Je gaat naar de kern, je centrum, je puurheid waar jouw natuurlijke staat van gezondheid aanwezig is. Die kan weer terugkeren als er ruimte is vrijgekomen door intense, gevaarlijke of traumatische ervaringen los te laten.  

Volg je hart, volg je gevoel

Het kan zo zijn dat je om te helen wat hulpmiddelen of andere mensen voor nodig hebt. Als jij bent afgestemd op jezelf, weet en voel jij welke hulpmiddelen of mensen dat zijn die jou hierbij kunnen helpen. Zie het nooit als oplossing, maar ondersteuning om verder te komen op jouw pad van heling. Jij bent en blijft uiteindelijk je eigen dokter.

Weet dat ik ook beschikbaar sta om te helpen. En veel liefde gewenst op jouw pad van heling!