Selecteer een pagina

Stress waarmee je opstaat, die je de gehele dag bij je draagt en waar je mee naar bed gaat los je niet zomaar even op door meer te ontspannen. Het is een gevoel van gejaagdheid die je non stop achtervolgt. En die je probeert te kalmeren, maar dat werkt vaak voor maar heel even. Herken jij dit? Dan kun je spreken van overleven om te leven.

Het oeroude deel in je systeem, je reptielenbrein neemt het op dat moment over. Dit oeroude deel wil niets anders dan je veilig stellen en overleven en doet dit door middel van stress. Dat betekent dat je systeem continue op zoek is naar een vorm van veiligheid, maar ook alles eraan doet om niet in het hier en nu aanwezig te zijn en te genieten van het leven.

Oorzaken van chronische stress

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ik ga vandaag in op de drie belangrijkste.

  1. Het kan komen door traumatische gebeurtenissen die zich hebben opgeslagen in je systeem.
  2. Je bent al vanaf de opvoeding zo geprogrammeerd om te leven.
  3. Je bent verslaafd geraakt aan een bepaalde manier van leven en/of eten

Traumatische gebeurtenissen:

Iedereen heeft trauma. Dit kan op emotioneel, fysiek en mentaal gebied zijn. Dit kunnen hele kleine ervaringen zijn, waarvan jij zelf het gevoel hebt dat dit geen trauma is, maar dit is het wel voor je systeem. Of het kunnen hele grote ervaringen zijn die jouw leven erg hebben beïnvloedt. Het zijn schock momenten voor het brein of het lichaam die zich vastzetten in je systeem. Ze bevriezen en verdwijnen ergens op de achtergrond, waar je voorlopig even niet meer bij kan. Je verdringt ze en voelt ze niet meer. Dit gebeurt op het moment dat de ervaring die plaatsvindt niet op de juiste manier in je systeem verwerkt kan worden.

Stel iemand overlijdt en jij moet op dat moment veel regelen. Je onderdrukt een deel van je emoties en kiest ervoor om door te gaan. Ook daarna neem je niet echt de tijd om je emoties ten diepste te doorvoelen. Dan stagneert de energie, emotie is energie. Emotie is ook water en je bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Dit bevriest, waardoor blokkades binnenin je systeem ontstaan. Waar de blokkade is ontstaan zal de energie anders gaan stromen. Het zal een omweg vinden, maar dit heeft gevolgen. Deze gevolgen worden vaak maanden of jaren later pas zichtbaar. Het lichaam zal signalen van ongemak, pijn of ziekte gaan geven om aandacht te vragen voor het bevroren deel in je systeem. Door het te negeren ontstaat stress. Dit helpt om niet te voelen en door te gaan, maar kost veel energie. Je hebt op dat moment een keuze om naar binnen te gaan en te voelen, waardoor de emotie kan stromen en de stress verdwijnt. De vraag is alleen wil je dit aangaan?

Geprogrammeerd om zo te leven:

We hebben allemaal programma’s. Positieve en minder positieve programma’s om ons leven vorm te kunnen geven. Het zijn manieren om om te kunnen gaan met het leven. Vanaf het moment dat je geboren wordt begint het al en kijk en observeer wat jouw ouders doen. Je leert van ze en neemt veel programma’s die ze leven over. Het is alleen niet altijd een goed voorbeeld, maar toch neem je ze aan.

Als je als kind niet gezien wordt zoals je bent, omdat je ouders geen tijd en aandacht voor je hebben ontwikkel je een ander mechanisme. Het kan zijn dat je heel erg je best gaat doen en heel hard gaat werken om de aandacht van je ouders te krijgen. Ook huilen, schreeuwen en boos worden zijn hier onderdeel van. Je wilt gezien worden door je ouders, bevestiging krijgen om te weten wat jij doet veilig en goed voor je is. En als je uiteindelijk vanuit hard werken, huilen, schreeuwen en boos worden gezien wordt, dan is dit de manier die jou helpt om gezien te worden in het leven. En de programmering neem je mee in je verdere leven. Dit doe je vaak geheel onbewust, want je bent zo geprogrammeerd en dit programma maak je niet even ongedaan. Deze manier van leven kost veel energie en stress, want je moet continu jezelf bewijzen om gezien te worden.

Het is nu aan jou om jezelf op een andere manier te gaan zien. Je kindstukken te gaan voelen en ervaren, zodat ze los gelaten kunnen worden. Te gaan voelen en weten dat dit programma jou niet langer dient. Dit programma zichtbaar te maken, zodat jij het kan veranderen. Want jij bent nu volwassen en kan zelf de verantwoordelijkheid nemen om dit te veranderen.

Verslaafd geraakt:

Ook iedereen heeft een vorm van verslaving. Of dit nou Netflix, gezonde of ongezonde voeding, drugs, alcohol, liefde, seks of iets anders is. Positieve verslavingen zijn prima, als dit jou helpt in het leven. Minder positieve verslavingen die een grote impact hebben op je leven, wil je hoogstwaarschijnlijk uit je leven verbannen. Iets wegduwen of verbannen heeft alleen een averechts effect. Hoe meer je probeert om een verslaving uit je leven weg te duwen hoe groter deze wordt. Of hij slaat om in een andere verslaving. Verslaving ontstaat op het moment dat jij geen keuze hebt of hebt gehad.

Stel je mocht als kind geen zoetigheid en dan ook helemaal niets. Iedereen in je omgeving drinkt lekkere frisdranken en eet heerlijke koekjes en snoepjes. Jouw ouders zeggen, nee dat mag je niet en ze halen het niet in huis. Je hoort iedere keer weer, nee dat mag je niet. Wat je als kind gaat doen is verlangen naar hetgeen wat jij niet mag en wat de anderen allemaal wel mogen. Jij wilt die ervaringen simpelweg ervaren, maar die worden je ontnomen. Wat doe je? Je geeft uiteindelijk toe aan die verlangens, maar doet dit stiekem. Je mag het niet en je doet het. Dit geeft een kick, je maakt adrenaline aan wat ook een vorm van stress is. En raakt op deze manier verslaafd.

Het is heel natuurlijk dat je het leven wilt ervaren en dat je zelf wilt proeven hoe dit voor je uitpakt. Je voelt je opgesloten, je vrije wil wordt ontnomen als jij niet zelf mag kiezen. En dit is een patroon wat jij mag doorbreken, door jezelf een keuze te geven en de consequenties daarvan te dragen.

Keer maar naar binnen…

Chronische stress vauit het overlevingsmechanisme aanpakken doe je door naar binnen te keren. En te voelen wat er in je leeft. Je overlevingsmechanismes zullen zichtbaar worden en je zal enorm veel rust in jezelf vinden. En je gezondheid verbetert aanzienlijk!